divendres, de novembre 11, 2005

Ordenances fiscals de l'any 2006

No em vull allargar massa amb les ordenances fiscals aprovades el dimecres dia 9 a la nit. Només tres aspectes.

El primer és que s’hauria de parlar d’ordenances i de pressupostos. Això no vol dir que s’hagi d’aprovar materialment en el mateix moment, sinó que una cosa ha d’anar lligada amb l’altra. M’explico. Si el govern creu que una determinada actuació és important i s’ha de fer, haurà de mirar com finançar-la. Una de les maneres és aplicant les ordenances fiscals. Per tant, l’augment de les ordenances ha d’anar lligat a unes polítiques determinades. Cas contrari, si no se saben les noves polítiques o no n’hi ha, caldria anar com a màxim al valor de l’ipc.

El segon element a comentar és el de les escombraries. El govern va desistir d’augmentar la taxa un 5% que havia justificat amb la introducció de la recollida de la fracció orgànica. El PSC va defensar que primer s’havia d’acordar el model i després el finançament. I el model no estava clar. Si més no, el consideràvem insuficient. Això no vol dir, car no era tema d’acord, que el govern decideixi implantar el model durant l’any 2006. Caldrà veure què diu el pressupost o bé quines són les actuacions, tot i que la voluntat manifestada era la d’arribar a un acord en el model de recollida selectiva.

El tercer és un aiguabarreig de diferents punts de les ordenances. L’alliberament de pagament de clavegueram per als parkings que no estan connectats a la xarxa, generarà feina (inspeccions i informes) i problemes. L’import reduït de les escombraries per als jubilats amb dificultats econòmiques continua tenint uns requisits tan forts que molt poca gent arriba. Ja ve de l’any passat i semblava que el propi regidor de Benestar Social no li havia semblat correcte en el seu dia (potser em vaig enganyar?). La plaça mercat tindrà una pujada del 10% mentre que algunes parades (fruita i verdures) del mercat del dissabte tindran, per un canvi de criteri, un import més baix.