divendres, de novembre 25, 2005

Josep Maria Pons i Guri


M’he assabentat que en Josep Maria Pons i Guri, (Arenys de Mar , 1909), jurista i historiador i degà dels arxivers catalans està passant per uns moments delicats de salut. Li desitjo una ràpida recuperació. Em permeto opinar en veu alta que de vegades fem homenatges i posem a prohoms en pedestals sense tenir criteris clars. I ara crec que n’hi hauria un que difícilment trobaria opinions contràries (potser,..). Sabut és que a l’arxiu municipal, el Sr Pons i Guri (l’avi Pons) hi va passar més de mitja vida i que si ara és el que és, ho debem a la seva sabiduria i tossuderia. Llàstima que l’edifici i les instal.lacions desmereixin de l’incalculable valor que hi ha dins. Doncs bé, la proposta que em faig en veu alta és la de posar a l’Arxiu el nom de l’insigne arenyenc. No es tracta de fer un lleig a Fidel Fita, car el nom continua viu a la Biblioteca, sinó de retre un homenatge a qui ha treballat dia rera dia en una institució nostra, ben nostra. La fotografia recull el lliurament de la medalla President Macià per part del President de la Generalitat, Pasqual Maragall.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Absolutament d'acord, però a més, li podríem fer el regal de l’ampliació de l'Arxiu amb el trasllat de l’Ajuntament al Xifré. Estin del tot segura de que és el que més li agradaria

Anònim ha dit...

Una gran persona i millor historiador l'avi pons. Totalment d'acord Ramon.

Anònim ha dit...

Em sembla que no sabeu gaire d'història. Hi ha gent que va patir al Camp de la Bota, durant el franquisme. Pons guri va participar activament en l'encausament d'aquestes persones. Els seus familiars no ens sentim gaire orgullosos d'una Generalitat que premia a gent que va participar activament en la repressió franquista. Això no treu que aquesta persona després hagi rectificat i hagi fet una feina extraordinària com a historiador. De totes maneres la gent d'Arenys de Mara, els responsables de l'Arxiu , haurien de verificar si la informació de l'època franquista es troba intacte. No m'extranyaria que molts documents no hi fossin.
La Generalitat no pot premiar un repressor franquista. Si t'hi fixes no dic un alcalde franquista. Penso que hi va haver molta gent que va ocupar càrrecs en aquelles circunstàncies i no va fer mal. Jo no sé si aquest és el cas de la seva alcaldia i no ho jutgaré. El que si sé és que ell va participar activament en la repressió i com a familiar d'una persona que en va patir les conseqüències.
Pel que em diuen del personatge no crec que ell tampoc és consideri una gran persona, com a màxim un gran erudit.