dimarts, d’octubre 10, 2006

La policia d'Arenys de Mar

Ahir vaig formar part d’una prova en el procés de selecció de places de policia local. La prova es feia a l’Escola de Policia de Mollet a la qual encara no hi havia anat mai. Que hi hagi una bona policia i que aquesta estigui preparada i motivada no és un fet sense importància. La seguretat i la confiança són un deure inexcusable dels poders públics.

En alguna ocasió el grup municipal del PSC s’ha queixat de la poca dedicació de la policia d’Arenys portes enfora de les seves dependències. Es veu molt poca policia i els esforços principals semblen dedicar-se portes endins, a tasques burocràtiques. Vull explicar que també són tasques de policia tot allò que es fa a la cuina.... control de talls de carrers, ocupacions de via pública, sancions, recollida de totes les incidències ciutadanes, etc. I aquesta feina s’ha de fer i s’ha de continuar fent però sense oblidar la presència al carrer. De vegades veus que hi ha un nombre important de policies per a controlar un tall de carrer i un pensa si calen tants policies per aquella tasca. I al mateix temps no hi ha presència de policia en cap altra part del poble: un tall de carrer, una grua, etc. fa que tota la policia del carrer hi estigui dedicada. Per altra banda també penso que per a fer tasques administratives no cal que es sigui policia, cal que hi hagi administratius, tot i que algunes funcions evidentment han d'estar controlades per agents policials.

Quines conclusions penso que se n’han d’extreure: 1) Cal més policia, per ara i per l’Arenys que creix al Bareu. 2) Determinades tasques han de fer-se per administratius i poder així alliberar agents per a policia de proximitat. 3) Determinades actuacions administratives s’han d’agilitar, especialment les tasques de comunicació i el control entre la policia i altres àrees de l’ajuntament. 4) Cal que la policia pugui dedicar-se a les tasques de proximitat i que conegui i faci aplicar totes les ordenances entre les que caldrà pensar en una nova ordenança de policia i bon govern.

2 comentaris:

xfebrer ha dit...

Ramon,

On rau el problema?

En la capacitat dels policies?

En la direcció tècnica?

En la direcció política?

Què planteja el PSC? més personal policia i administratiu? més bona organització amb la gent que hi ha?
Quina valoració d'eficiència s'ha fet? Es pot millorar?

Aquestes preguntes són les que interessen a la ciutadania, i no s'acostumen a respondre mai.

Xavier

Ramon Vinyes ha dit...

Xavier, crec que en l'apartat final ja ho esmentava. Cal més policia i també un altre sergent. Cal policia que hagi passat per l'escola o que hi passi obligatòriament. Cal una millor organització entre les àrees i un programari informàtic correcte per tal que les queixes del ciutadà tinguin un control adequat...ara hi ha un escàs control i un nul seguiment. Cal posar l'acent en la policia de proximitat més que en la burocràtica (voluntat política). Cal redefinir la figura de l'instructor en les multes i sancions...ha de ser el regidor? hi ha altres elements. Crec també que de vegades no s'ha estat prou sensible amb activitats que s'han fet a Arenys i que calia un recolzament de la policia. També s'haurà de fer un estudi de la policia tan organitzatiu com retributiu que en tot cas no és tan alarmant com pel que fa a la brigada municipal.