dilluns, de febrer 06, 2006

Desè Aniversari de la mort d'en Fèlix Cucurull

El cap de setmana ha tingut com a protagonisme destacat el desè aniversari de la mort d’en Fèlix Cucurull (1919-1996). La sala Josep Maria Arnau era plena de gent de moltes tendències, alguns fins i tot diria que expectants per un possible acte de queixa contra l’Alcalde. Al final m’hi tornaré a referir. Hi ha hagut diversos parlaments i reconeixement a molta gent encapçalats per la joia de bibliotecària que tenim que és la Mercè Cussó. Cap agraïment ha tingut, però, el regidor de cultura i no vull creure que hagi estat víctima d’una altra conxorxa política, sinó més aviat que deu haver estat absent dels treballs de preparació. En Jordi Bilbeny ha fet unes reflexions interessants, algunes de les quals molt simplificades, i no li retrec, però no comparteixo. Per exemple arran de la crítica al bilingüisme i com digué al País Valencià sense mencionar que allí hi ha comarques de parla castellana. I el tema de la llengua és delicat, però no només pels catalanoparlants sinó també pels castellanoparlants. Que tots hàgim d’entendre les dues llengües i que ens expressem en llibertat en la que vulguem no em sembla ni una utopia ni un greuge a cap comunitat lingüística. He trobat un web interessant al respecte i en la parla que també coneixia en Cucurull.

A nivell personal recordo que una de les meves primeres aproximacions a en Cucurull fou la d’obtenir documentació per a Enciclopèdia Catalana per tal que l’article que en parlava d’ell fou més complet ja que en la primera versió hi havia molt poca informació. Així va succeir en les versions posteriors.

Per acabar torno al començament. Hi havia certa expectació per si hi hauria un buit quan l’Alcalde parlés. Ha estat molt minoritari, però també significatiu. I és que Convergència d’Arenys "fa l’ullet" amb l’ull dret al PP (els qui demanen un referèndum contra un nou estatut que encara no existeix) i amb l’esquerre fa l’ullet a l’independentisme. El problema és quan al mateix temps es volen clucar els dos ullets doncs acabes no veient res.

A la fotografia Maria Teresa Coll, vídua d'en Fèlix Cucurull, en l'acte del dissabte 4 de febrer del 2006