dissabte, de maig 06, 2006

Tertúlies solidàries i sobre joves

El d’ahir ha estat un altre dels divendres en què no hi havia temps material per a fer-ho tot. I l’oferta era molta i interessant i fins i tot en algun cas coincident en horari.

Al Casal Parroquial, Arenys Solidari ha tingut l’encert de fer venir a l’Arcadi Oliveres, doctor en Ciències econòmiques i President de l’entitat cristiana Justícia i Pau el qual ens ha parlat del deute extern del tercer mon (Deute extern, deute etern!). El problema d’aquest deute per al tercer món és molt important, mentre que per nosaltres, com a mal menor podria ser un petit augment d’impostos o, amb una bona inspecció fiscal, ni això. L’Arcadi Oliveres ha retratat a tothom, empreses transnacionals i multinacionals, governs, polítiques equivocades, diaris que amaguen la veritat, etc. ... fins i tot nosaltres, ciutadans del primer món també en som responsables de l’oblit (i l’explotació) del tercer món. Quines són les causes del deute extern? doncs en resum el comerç injust, el comportament de les companyies multinacionals, la corrupció o la bogeria dels dirigents d’aquests països i les despeses en la compra d’armes. I quines són les solucions, doncs per començar la cancel·lació del deute però amb això no n’hi ha prou ja que si es continua amb un comerç injust, o amb les multinacionals explotant i esclavitzant o invertint el que és té en armaments d’aquí a poc hi tornaria a haver deute. Una conclusió final de l’Arcadi, els ciutadans podem fer molt en el dia a dia...què comprem, quin ritme de vida duem...

El grup de Debat i Tertúlia ha organitzat una conferència-taula rodona sobre els joves. Però no un estudi teòric, sinó un grup de joves del poble ens han dit què en pensen de la família, de l’habitatge, de la feina, de la igualtat entre home i dona i de la política. I com que no tots els joves són iguals (com tampoc tots els polítics) hi ha hagut opinions diverses amb alguns elements comuns: hi ha problemes per a emancipar-se, l’ensenyament no està enfocat prou bé per a la vida laboral, les feines són precàries, no hi ha manera de trobar una residència digna, sovint no se’ls escolta i se’ls mira amb prejudicis. La Isabel Artero n’ha estat la moderadora i ja ens ha indicat que no es tractava d’un monogràfic "nit de naps" tot i que se n’ha parlat com un punt que manifesta el desencontre entre polítics de l’ajuntament (especifico, del govern) i joves (especifico, alguns joves?). Vull creure que la por a que es parlés de la nit de naps ha fet que cap representant del govern assistís a la tertúlia, però penso que tot i que tothom és lliure d’anar on vulgui, la seva absència ha demostrat o el poc interès pel jovent o la por a ser criticat però qualsevol d’aquestes dues postures són gens adients amb l’exercici de representant del poble. Hi havia la tècnica de joventut del nostre ajuntament la qual s’ha sentit molesta amb algunes afirmacions que de fet no anaven per ella , car també hem d’entendre que ella és una peça sovint lligada de mans i peus, entre els polítics i els diners que pot disposar. En acabar, un punt de reflexió en constatar que hi havia pocs joves (en edat de joves), però tampoc li hem de donar molta més importància potser alguns joves no volen ser "objecte de debat" i prefereixen ser actors del dia a dia.