divendres, de desembre 29, 2006

Ple ordinari de desembre

El ple del mes de desembre ha estat d’una importància gens obviable. Els electes caiem en la temptació de resoldre els problemes del dia a dia i això, que està bé, de vegades fa caure en l’error d’acabar fent de funcionari municipal i de no permetre dedicació per a la planificació a mig i llarg termini. Quatre punts sobresurten de la resta: L’aprovació inicial del Pla General d’Urbanisme, l’aprovació del Pla Especial del Port, l’adjudicació de la gestió del Teatre Principal i els Pressupostos del 2007. M’hi referiré breument a cadascun d’aquests temes:

Pla General d’Urbanisme. Ens marca un model de creixement del poble. s’aposta per no esgotar el territori (respecte del pla anterior hi ha una reducció de 10ha), per a minvar el creixement en cases unifamilars i augmentar les zones verdes i corredors, per a que el creixement en vivendes no sigui desmesurat i que aquest es faci en 20 anys (i no de cop) i que sigui l’Ajuntament, el municipi, qui controli aquest creixement més que no pas les promotores. A més hi afegeixo un pla de vialitat, una previsió per a equipaments i una reserva per a l’activitat econòmica. El procés ha estat llarg i sinuós i no haurà acabat fins que hi hagi un pla definitiu però és important destacar que ha rebut el consens de la majoria de grups municipals. Un procés en el que el PSC s’ha implicat a fons i que com les altres formacions polítiques ha sabut aportar i negociar per tal que no sigui el pla de ningú sinó de tots.

Pla Especial del Port. El port és un gran motor econòmic i social del poble. Hem assentat les bases del seu futur. Al nostre grup ens ha interessat contrastar que hi havia un consens ampli entre els usuaris i agents del port i en afavorir els lligams entre vila i port. A tal efecte hem incidit en una bona connexió peatonal, i en poder disposar d’un bon aparcament soterrat a la primera platja, això amb la zona terciària que s’hi desenvoluparà ens obre unes noves perspectives. Més i millors espais i una millor organització en aquest projecte de futur que no es podrà fer del tot immediatament però les actuacions que hi hagin no seran improvisades o contradictòries amb l’objectiu final.

Gestió del Teatre Principal. La gestió la durà la Societat Coral l’Esperança. I ho ha aconseguit per mèrits propis. Es una molt bona notícia per la Cultura i la societat arenyenca. Dubto que algú ho vegi d’una altra manera.

Pressupostos del 2007. Vam mirar de poder-hi influir i això ha estat en un grau que haguéssim volgut més. I ens interessava, al grup socialista, continuar amb el que ja havíem proposat l’any passat i que no s’havia fet i que aquest any tampoc s’ha pogut incloure del tot. Val a dir que hi ha una inversió forta en esports, en equipaments i en l'ordenació de la Riera però no es contempla un Pla de manteniment de vials ni del clavegueram que continuem reivindicant o la recollida selectiva.

2 comentaris:

xfebrer ha dit...

Ramon,

Sens dubte que es tracta d'un Ple fora del normal, encara que l'anomenem "ordinari". Penso que, sense treure importància als altres temes, cal destacar el POUM i el Pla
Especial del Port. El que passa, però, és que fa tant temps que es parla del POUM, i han passat tantes coses desagradables i que no s'han explicat bé a la població, que al moment que s'aprova el Pla, n'estem ben tips! Això no vol dir que no sigui important, i potser si ens l'expliqueu bé, i el podem veure exposat, de mica en mica li retornarem la confiança i el valorarem com es mereix.

T'entenc quan comentes que no convé caure en l'error de només resoldre els problemes del dia a dia, i que s'ha de planificar. Ho entenc perquè a Arenys sembla com si no existís aquest verb, i només es dediquin esforços per tapar forats. Però el dia a dia, que no es resol, també ens preocupa: la brutícia del carrer; la lentitud en les gestions administratives; la situació de carrers tan rellevants com la mateixa Riera; la desorganització de l'Ajuntament i lentitud a materialitzar acords de Ple com ara el cap de recursos humans, el defensor del ciutadà, el nomenament de vocals de les comissions municipals...

De tot això la gent se'n queixa, i no troba resposta. Si tu vols són tonteries al costat d'un Pla d'Ordenació Urbana, però van fent pila, i desanima la gent. Molta gent m'ho comenta i no crec que tu no ho rebis diàriament.

Estareu contents de la feina feta, i ningú us ho ha de recriminar, però no us oblideu del dia a dia, perquè molta gent té la impressió que qui hi ha de ser, no hi és.

Ramon Vinyes ha dit...

Xavier, coincideixo que el dia a dia és frustant i que el desànim s'ha apoderat de molts ciutadans. Tots en coneixem d'exemples. Però per a resoldre els problemes del dia a dia cal també la planificació i organització. Per als carrers cal un Pla que marqui quan es resoldran els carrers i com es farà el manteniment que ha de ser continu; per a la feina de l'ajuntament cal un cap de recursos humans (independent de poders fàctics) i una nova organització encarada al servei,....no m'estenc més i ho faré en un post més endavant. El dia a dia no es pot oblidar i de fet no ho hem deixat de fer el que passa que d'una manera no tan "pública" com els plens: instàncies, reunions amb l'administració i el ciutadà..