diumenge, d’abril 02, 2006

Itineraris de Natura a l'Alt Maresme

El divendres al vespre la Carme Buxalleu va presentar el seu llibre "L'alt Maresme: itineraris de natura" . La Carme molt coneguda entre nosaltres pels seus treballs i per la seva tasca activa en defensa i divulgació de la natura del nostre entorn ha confeccionat una guia molt útil. Mitjançant uns recorreguts repartits per tot l’Alt Maresme ens fa descobrir la flora, la fauna i els llocs d’interès (masies, ermites,..) i a més amb la denominació pròpia maresmenca quan hi és. El llibre va acompanyat de plànols i de dibuixos de les espècies de plantes i d’ocells més freqüents a la nostra subcomarca. Es a dir, és un llibre fent eminentment per a viure’l més que no pas per llegir-lo, tot i que qui no pugui fer l’itinerari també hi trobarà una interessant font de coneixement on, per exemple es pot descobrir la relació entre el Cugot (Arisarum vulgare) i els poblats humans protohistòrics, o el perquè els corbs marins tenen la necessitat de prendre el sol.

El repte és que el llibre no sigui un exemplar que es quedi al prestatge i, més important, que no sigui un relat en el que les generacions futures poguessin veure una fauna i una flora que ja no tinguessin. Tots sabem la pressió urbanística, especialment a la franja litoral, tal com hem anat veient que passava al Maresme sud. Quant de temps ens queda per veure el darrer garrofer? Cal establir un equilibri que permeti la necessitat de poder disposar de vienda, escoles i instal.lacions esportives amb la necessitat de l'existència de la vida natural.
Us passo l'enllaç a la notícia que en feu a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.
Es important que tothom en prengui consciència i que les administracions públiques valorin cada cop més la figura del tècnic de medi ambient. Càrrec que per cert torna a estar lliure a Arenys de Mar. Esperem que aviat hi hagi qui l'ocupi i que la plaça tingui les condicions adequades (categoria, sou) i més en uns moments que estem a punt que s'engegui un nou model de recollida d'escombraries que caldrà s'hi estigui molt proper (per a dir-ho d'una manera suau).