divendres, de desembre 30, 2005

Pressupostos municipals del 2006


No entraré a detallar ni el debat ni els resultats del Ple municipal sobre els pressupostos de l’any 2006. Només una reflexió que sé és polèmica. Què és millor oposar-se als pressupostos o mirar que recullin aportacions i millores si això és possible? De fet sempre hi ha hagut, des que van existir pressupostos, la possibilitat de modificar-los i de fer que des de l’oposició s’introdueixin millores. Quan el govern té la majoria, habitualment no és una tasca fàcil, pot ser com impossible. Ara bé quan el govern no té la majoria, com és el cas d’Arenys de Mar, hi ha camí per a recórrer. Però també diguem-ho clar el govern ha d’entendre que ha d’existir aquest camí. L’alternativa seria la de no fer cap pas: el govern no accepta canvis i l’oposició no fa propostes. Aquesta dinàmica és la de la destrucció per destrucció, sabent que l’alternativa real seria la de canvi de govern, cosa que aritmèticament i per altres raons no és possible.
Doncs comptat i debatut si l’any vinent es crea la figura del defensor del ciutadà ens en sentirem com molt contents, si s’inverteix en les escoles també, si es potencia la participació, fantàstic. Si es millora en seguretat ciutadana no hi estarem gens en contra entre d’altres motius perquè són elements que el grup municipal del PSC ha posat a sobre la taula i han entrat en el pressupost. Què el pressupost no és el nostre i que hauria estat un altre i que s'haurien prioritzat unes altres inversins i despeses?...doncs sí, no és el nostre pressupost, però el que hi havia abans encara ens agradava menys. Crec que aquesta és la feina que hem de fer els representants polítics. La confrontació per la confrontació va bé pels titulars però no per fer feina.

2 comentaris:

xfebrer ha dit...

Benvolgut Ramon,

Com molt bé saps, des de fa mesos acostumo a assistir a les sessions del Ple Municipal. Aquest dimecres també hi era i en vaig fer un resum-valoració al meu blog.

També sé que acostumes a llegir-lo i no sé si el teu escrit l'al·ludeix implícitament quan valores l'aportació de millores a la proposta de l'equip de govern per sobre de la confrontació pura i dura.

Quan l'equip de govern tenia majoria absoluta no em vaig cansar de demanar que, en temes transcendents, es busqués el màxim consens i no s'aprofités de la majoria, encara que fos totalment legítim. Ara que CIU+PP necessiten que com a mínim hi hagi abstenció d'algun membre de l'oposició, no seré jo qui critiqui l'actitud negociadora per aconseguir el consens o, simplement evitar la paralització del govern municipal.

Estic molt d'acord en que s'ha de treballar a fons per aconseguir acostar posicions i abans criticaria l'actitud d'ICV i la del regidor no adscrit, perquè no aporten valor afegit al govern municipal.

També entenc que la posició actual d'ERC i PSC és complicada i la seva actitud no sempre serà compresa pels seus mateixos militants i simpatitzants. Al mateix temps, l'equip de govern sempre es manifestarà com l'artífex de la victòria i això té implicacions electorals.

Tot i així crec que la posició del PSC podia haver estat més ferma i aconseguir millores més substancials. Parleu d'haver aconseguit incrementar la partida de participació ciutadana. Desconec els números finals però m'agradaria pensar que són significativament més alts que els inicials, que ratllaven la ridiculesa. Caldrà veure també en què consistirà la potenciació de la participació i si realment es crearan els consells municipals sectorials i territorials; si s'aconseguirà alguna resposta de l'estudi sobre cultura; si veritablement tindrem oficina del defensor del ciutadà amb capacitat de treballar (el compromís de col·laboració administrativa no queda gens clar).
Em sap greu que l'Ajuntament d'Arenys pugui continuar atenent al vilatà només en horari de matins, quan l'equip de govern actual ja havia promès incorporar personal per a les tardes...

Estic d'acord en la filosofia del pacte però s'ha d'evitar d'excés de cofoisme i que es deixi de fiscalitzar la feina de l'equip de govern. En aquest cas seria donar la raó als grups municipals i regidors que aposten per la crítica, al no cauen en la trampa del descafeïnat.

Aprofito l'avinentesa per desitjar-te un bon any 2006

Ramon Vinyes ha dit...

Xavier,
que hagim aportat idees, no totes recollides, no vol dir que estiguem d'acord en el que fa el governn i que no fem fiscalització. Com a mostra la situació del Principal o tot i reconèixer que cal més policia no estem d'acord en determinades actuacions, o bé en la migradesa actual de participació. Que tot pot quedar en paraules? podria ser, donat que "només" estem parlant de pressupost. Però aleshores podrem opinar i actuar d'altra manera. Si no haguessim fet aquest pas que ens quedaria per l'any vinent i els altres? Igualment et desitjo a tu i a ls teus molt bon any 2006.