dissabte, de febrer 07, 2009

Venanci d'Arenys

Aquest divendres s'ha fet la presentació de l'antologia poètica del Pare Venanci d'Arenys de Mar (1903-1983). La presentació ha anat a càrrec de la Maria Teresa Bertran -Teresa d'Arenys- i del caputxí Joan Botam. Tots dos ens han ofert una visió del pare Venanci, la seva visió; la de la Maria Teresa més familiar i arenyenca i la del Pare Botam més orientada cap a la faceta religiosa i les coneixences personals. I tots dos parlant de poesia i recitant versos d'aquest nou llibre publicat pels caputxins de Catalunya, als quals els hem d'agrair que s'hagi recopilat i fet públic aquest material per a molts inèdit i d'altíssima qualitat. Els versos del pare Venanci són ben estructurats i pensats, harmoniosos i que et duen a reflexionar.


El pare Botam, del qual només en puc parlar bé i amb gran admiració, ha recordat que en altres temps seiem a la mateixa taula, ell com a consiliari i jo com a cap de monitors de l'esplai de Pompeia vetllant pel present i el futur dels infants en l'educació del lleure. Em plau enllaçar el video "Joan Botam: un home de diàleg" d'Octavi Espuga per a l'Ateneu Popular Garriguenc de les Borges Blanques.


L'acte ha acabat amb un recital de Rosa Maria Campasol acompanyada al piano per Blanca Soler. La peça més esperada ha estat "Mar Bonança", amb lletra de fra Venanci i música de fra Manel de Lipà. Alguns dels assistents s'enrecordaven d'haver-la escoltat i (algú cantat) a l'Orfeó Seràfic. Ha estat un brillant recital.

Acabo amb un fragment de la poesia de fra Venanci més coneguda a la nostra vila, La Gent d'Arenys.La gent d'Arenys -mireu si és cas!-

som cadascun a sa manera

qui és alt o és baix; qui és magre o és gras,

qui té un ofici o una carrera.

Som com tothom, poc més o menys.

Però se'ns coneix que som d'Arenys.