dilluns, d’agost 06, 2007

L'Arenys de les Set Ciències

Feia temps que volia tornar a escriure. La campanya electoral, els pactes per a la formació de govern, els primers dies de feina,... han estat tasques que m’han tingut certament ocupat. Començo ara de nou amb el desig de fer-ho de manera periòdica i com sempre des del meu punt de vista personal. I per a l’arrencada volia comentar un fet que em va cridar l’atenció en el propi despatx de l'Ajuntament.



Al despatx de l’Alcaldia hi ha una reproducció d’una litografia de l’edifici Xifré. Tal com diu l’excel·lent treball de Pilar Vélez (La Litografia a Catalunya de 1815 a 1855) es tracta d’una obra de Lluís Rigalt realitzada el 1846 i estampada al taller Fernique et Cie de París. L’obra és a l’Arxiu Històric Fidel Fita.

Doncs bé, si ens fixem en com està coronat l’edifici veurem que hi ha unes estàtues. Són les set ciències. Les set ciències són d’origen clàssic, però també, suposo, en honor a les set ciències (arts) de la masoneria de la qual n’era membre en Josep Xifré. I el que me n'ha informat m'ha dit que a Arenys no som els set-ciències sinó que des d’aquella època som la vila de les set ciències. El concepte és molt diferent. Avui en dia no en queda res de les estàtues i les podem endevinar per les litografies i alguna fotografia molt antiga. El nom de les set ciències amb el temps s’aplicà amb picardia (?) als vilatans, i el significat canvià radicalment.

Doncs bé, tot i que d’excepcions n’hi haurà, Arenys, que quedi clar, no és la vila dels setciencies, sinó la vila de les set ciències.

1 comentari:

Maribel Illescas i Sánchez ha dit...

Molt interessant aquest aclariment. Ara cal que ho fem corre per que ho sàpiguen "els que van de listillos"