divendres, de desembre 29, 2006

Ple ordinari de desembre

El ple del mes de desembre ha estat d’una importància gens obviable. Els electes caiem en la temptació de resoldre els problemes del dia a dia i això, que està bé, de vegades fa caure en l’error d’acabar fent de funcionari municipal i de no permetre dedicació per a la planificació a mig i llarg termini. Quatre punts sobresurten de la resta: L’aprovació inicial del Pla General d’Urbanisme, l’aprovació del Pla Especial del Port, l’adjudicació de la gestió del Teatre Principal i els Pressupostos del 2007. M’hi referiré breument a cadascun d’aquests temes:

Pla General d’Urbanisme. Ens marca un model de creixement del poble. s’aposta per no esgotar el territori (respecte del pla anterior hi ha una reducció de 10ha), per a minvar el creixement en cases unifamilars i augmentar les zones verdes i corredors, per a que el creixement en vivendes no sigui desmesurat i que aquest es faci en 20 anys (i no de cop) i que sigui l’Ajuntament, el municipi, qui controli aquest creixement més que no pas les promotores. A més hi afegeixo un pla de vialitat, una previsió per a equipaments i una reserva per a l’activitat econòmica. El procés ha estat llarg i sinuós i no haurà acabat fins que hi hagi un pla definitiu però és important destacar que ha rebut el consens de la majoria de grups municipals. Un procés en el que el PSC s’ha implicat a fons i que com les altres formacions polítiques ha sabut aportar i negociar per tal que no sigui el pla de ningú sinó de tots.

Pla Especial del Port. El port és un gran motor econòmic i social del poble. Hem assentat les bases del seu futur. Al nostre grup ens ha interessat contrastar que hi havia un consens ampli entre els usuaris i agents del port i en afavorir els lligams entre vila i port. A tal efecte hem incidit en una bona connexió peatonal, i en poder disposar d’un bon aparcament soterrat a la primera platja, això amb la zona terciària que s’hi desenvoluparà ens obre unes noves perspectives. Més i millors espais i una millor organització en aquest projecte de futur que no es podrà fer del tot immediatament però les actuacions que hi hagin no seran improvisades o contradictòries amb l’objectiu final.

Gestió del Teatre Principal. La gestió la durà la Societat Coral l’Esperança. I ho ha aconseguit per mèrits propis. Es una molt bona notícia per la Cultura i la societat arenyenca. Dubto que algú ho vegi d’una altra manera.

Pressupostos del 2007. Vam mirar de poder-hi influir i això ha estat en un grau que haguéssim volgut més. I ens interessava, al grup socialista, continuar amb el que ja havíem proposat l’any passat i que no s’havia fet i que aquest any tampoc s’ha pogut incloure del tot. Val a dir que hi ha una inversió forta en esports, en equipaments i en l'ordenació de la Riera però no es contempla un Pla de manteniment de vials ni del clavegueram que continuem reivindicant o la recollida selectiva.

diumenge, de desembre 17, 2006

El clavegueram d'Arenys

La ruptura d'una claveguera ha provocat greus inconvenients al centre de la vila (pudors, rebombori, mala imatge en el moment que el poble té més visitants). Les reflexions a l'entorn d'aquest assumpte les enumero a continuació. 1) El clavegueram del poble no es revisa adequadament i en grans parts de la vila no se sap què hi ha sota. 2) El poble ha anat creixent però les infraestructures no s'han adaptat el suficient, això provoca una major pressió en unes canonades molt velles. 3) No s'inverteix el suficient per a arranjar la situació, fent-se manteniment quan apareix el problema. Hi ha alguna excepció com el Passeig Xifré o el futur de Platja Cassà. 4) Aquesta manca d'inversió i de manteniment podrien fer que la taxa de clavegueram fos perfectament impugnable (perdoneu la sinceritat políticament incorrecta), donat que una taxa no pot tenir un import més alt que el servei que ofereix. 5) No hi ha un servei de manteniment i d'urgències a la brigada municipal. Quan apareix el problema hem de començar a improvisar. 6) Tenim els millors bombers del mon. Estan per a totes les circumstàncies i sempre treballant bé (apagant focs, preveient mesures de seguretat, quan hi ha rierades,..).

Constatada la situació voldria exposar com crec que s'hauria d'actuar. 1) Conèixer la situació exacta del clavegueram i prendre decisions per a la inversió. Cal fer un Pla Director del Clavegueram i invertir per a la seva execució. 2) Encarregar el manteniment a una empresa, tot indicant les mesures preventives i periodicitats d'actuació. 3) Establir un servei 24X7 a la brigada municipal per a emergències. 4) Eliminar la taxa del clavegueram i que l'assumeixi l'Ibi o bé incorporar-la al rebut de l'aigua. 5) Vetllar pe tal que a les clavegueres no hi hagi tanta pressió (Desviar la troncal d'Arenys de Munt cap a la depuradora, vetllar per les noves urbanitzacions, estalvi en el consum d'aigua).

Acabo amb un agraïment i un suggeriment. L'agraïment per als arenyencs, molts, que han col·laborat en la Marató de TV3. Molts d'ells hi han dedicat hores i hores sense res a canvi. I el suggeriment és per a que visiteu l'exposició “Joies dels nostres calaixos” al Museu Marés de la Punta on s'hi poden veure autèntiques obres d'art.

dimarts, de desembre 12, 2006

Deensor del ciutadà i Seguretat als comerços

He llegit al web de Ràdio Arenys que el Partit Popular propugnen que el defensor del ciutadà no sigui veï d'Arenys de Mar. Com sigui que el mateix partit va aprovar el reglament amb el qual es regegeix aquest òrgan i ho va fer en el mes de maig passat em pregunto que els deu haver fet canviar d'opinió? També diuen que en el clima polític actual serà difícil trobar una persona i aquí hi poso encara més estranyesa. Que tornar a tenir majoria absoluta dificulta les accions del govern? Que les eleccions del mes de maig vinent fa que ningú vulgui saber res de res? Cap d'aquestes explicacions em semblen coherents i la única que em sembla lògica pensar després del que s'ha dit és que hi ha una persona de fora d'Arenys que fa gràcia al PP.

Avui comença la campanya informativa per a millorar la seguretat als comerços Està bé que es vulgui donar la sensació de més seguretat i està millor que hi hagi més reforços, però tampoc podem oblidar la resta de dies de l'any, on recordo que després ens queda un gener, per exemple, en el que costa trobar policies. Val a dir que la fotografia del tríptic sembla més pensada per a vigilar si es fa bé la transació comercial que no altra cosa. I finalment he trobat curiós un argument que diu: si és possible els enregistraments de les càmeres de seguretat s'han de guardar com a mínim un setmana. Ho dic per tal que la policia també hauria de practicar aquest exemple amb les seves càmeres i que no passés com l'any passat per la nit de reis que les cameres non van enregistrar.

dimarts, de desembre 05, 2006

Europa i els nouvinguts a Arenys

La setmana passada, amb un grup d’arenyencs (del grup municipal i de l’agrupació), vam anar a Brussel·les, al Parlament Europeu. El futur passa per Europa tot i que molts no ho vulguin creure, una Europa amb moltes contradiccions i molts interessos, però una Europa que no pot quedar només en un gran mercat. Europa és més que un mercat. I això cal que tothom ho tingui molt clar. Fins i tot des d’Arenys ens hem de sentir implicats en aquest projecte Europeu, i tenir ben present que podem tenir una identitat pròpia ben marcada però al mateix temps ser internacionalistes. A Brussel·les vam poder contactar amb diversos diputats, entre ells amb la Teresa Riera que ens va parlar dels grans reptes de l’energia i de la societat del coneixement i amb en Raimon Obiols, amb el qual vam sopar. Ho dic aquí, on em permeto un llenguatge més col·loquial, que amb en Raimon Obiols, som parents de parents. Però més que això li reconec un gran lideratge ideològic. També vam tenir una sessió amb una representant a la comissió dels fons estructurals, la Francisca Pleguezuelos. En resum que Europa pot ajudar els petits municipis com el nostre si som intel·ligents, agosarats i anem coordinats amb altres pobles. Reptes que em semblen perfectament assumibles. Tot i que no vam estar massa estona vam poder coincidir també amb la diputada Maria Badia, que de fet era amb la qui haviem organitzat el viatge (amb ella i els seus col.laboradors, gent jove i preparada).

Aquest dijous vam tenir la segona sessió del ForumArenys. Parlàvem dels nouvinguts a la Biblioteca municipal. Comptàvem amb dos ponents de primera categoria, l’Antònia Ribas i en Mohammed Chaid, tots dos ben coneixedors de la realitat social arenyenca. En resum que tenim davant molts reptes -per a tots els ciutadans- i que cal ser actius en trencar les desconeixences que són les causes de l’aïllament. A Catalunya i a Arenys podem fer un model que no sigui el fracassat model francès o l’especial sistema anglès. Però per això cal que l’Ajuntament s’impliqui en primera persona. No podem permetre que les segones generacions tinguin la sensació que això no és casa seva i que no tenen igualtat de drets pel fet que tenen un nom diferent o que després de 30 anys encara es tracta amb discriminació als pares. Tampoc podem permetre que fracassin en l'ensenyament, tant nois com noies. Res d'això no vol dir que el nouvingut no tingui deures i en aquest sentit és important el testimoni d’en Chaid i de molts altres, però en tot cas no evita que també existeixin drets.